Vincent van Gogh in Dordrecht

van gogh-zelfportret met hoed // vincent-van-gogh-1089315_1920.png (426 K)Het is dit jaar 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Dordrecht woonde. In de maanden januari tot mei 1877 heeft hij in onze stad geleefd en gewerkt. Hij bracht zijn gevoelens onder woorden in talloze brieven aan zijn broer Theo. De later wereldberoemde schilder was onder de indruk van Dordrecht. Vincent wandelde veel door de oudste stad van Holland en bezocht de kerken en het museum, waar hij vooral het werk van Ary Scheffer bewonderde. Het was een belangrijke periode in het leven van Van Gogh, die op dat moment nog niet actief was als schilder. Hij besloot predikant te worden en is in mei naar Amsterdam afgereisd om daar het gymnasium te volgen. Dordrecht is met recht een Van Gogh-stad te noemen, dat thuis hoort in het rijtje steden met o.a. Zundert, Nuenen, Den Haag, Londen, Parijs en Arles. Er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden om hier aandacht aan te besteden, waaronder een avondwandeling door de binnenstad.

Een initiatief groep van vijf Dordtenaren (Bart van Aanholt, ds. Paul Wansink, Ilse van Donkelaar, Ad Kasius en Hans Berrevoets) wil met activiteiten Dordt dichter bij Vincent van Gogh brengen en Vincent van Gogh dichter bij Dordt.

van gogh-zelfportret // zelfportret.jpg (158 K) Pottenkade - Dordrecht avond met verlichting // pottenkade dordrecht - avond .jpg (128 K)
Evenementen Digitale Van Gogh wandelroute
Er worden diverse evenementen georganiseerd i.k.v. 140 jaar van Gogh. Workshops, avondwandeling en een kerkdienst. Maak een wandeling langs de favoriete plekken van van Gogh aan de hand van je smartphone!
lees meer> lees meer>
van gogh-stary night // stary_night.jpg (141 K)
In de ban van Van Gogh
Er zijn doorlopende activiteiten met het thema van Gogh zoals schilderlessen, exposities, nagebouwde slaapkamer en het Pop-up Kamertje van Vincent.

lees meer>
  • print
Content VVV Idee