Nieuwe Jongkind Dordrechts Museum

maandag 11 sep 2017

Het gezicht op Dordrecht krijgt een prominente plek in het museum en speelt een hoofdrol in de tentoonstelling Jongkind & vrienden die vanaf 29 oktober te zien is in het museum.

Johan Barthold Jongkind is een sleutelfiguur in de Europese schilderkunst van de 19de eeuw. Hij was een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst en met recht een voorloper van het impressionisme. 

Dordrecht
Jongkind vond Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde andere Franse kunstenaars aan om ook naar het schilderachtige Dordt af te reizen. De aanwinst dateert uit 1869. In de nazomer van dat jaar bracht Jongkind een aantal weken in Dordrecht door. Het schilderij ontstond pas later, in zijn atelier in Parijs.

Tentoonstelling
Het Dordrechts Museum presenteert de schilderijen van Jongkind samen met werk van bevriende kunstenaars, waaronder enkele belangrijke impressionisten. Thema's in de tentoonstelling zijn Jongkinds beginjaren in Den Haag, de jaren aan de Normandische kust en de periode in Parijs. De schilderijen van Jongkinds geliefde Dordrecht en omgeving zijn natuurlijk ook te zien.
Een kleine selectie aquarellen toont de virtuositeit van zijn vlugge, rake penseelstreek. Veel van de getoonde werken zijn voor het eerst te zien in Nederland.
De tentoonstelling Jongkind & vrienden is van 29 oktober 2017 t/m 27 mei 2018 te zien in het Dordrechts Museum.

 

Bron: Dordrecht.net

  • print

VVV Idee

Snelle veerdienst

De leukste manier van reizen in de regio is met de Waterbus. De snelle veerdiensten varen tussen Rotterdam, Dordrecht en in de Drechtsteden. Dagkaarten verkrijgbaar en de fiets mag gratis mee.

Lees meer

Virtueel Dordrecht bezoeken

Virtueel de Dordtse highlights bezoeken? Online rondwandelen door het Dordrechts Museum of de Grote Kerk? Dat kan op Dordrechttoer.nl met interactieve foto's bekijk je unieke plekjes in de stad.

Lees meer

Content VVV Idee