De vier zonen van Dordrecht

zonen van dordrechtIn 2018 vinden allerlei activiteiten plaats rond vier zonen van Dordrecht. Illustrator Otto Dicke, dichter Kees Buddingh', verzetsheld Aart Alblas en componist Kors Monster delen als geboortejaar 1918.

1. Otto Dicke
Gereformeerd geboren, gedoopt in de Wilhelminakerk, ereburger van Dordrecht en daarna zijn eigen weg gegaan. Toch werkte hij oa samen met ds. Hans Bouma. De familie Dicke is de enige familie in Dordt met twee ereburgers in de historie.  (vader was organist, wethouder en werd met  zijn vrouw ook wel de vader en moeder van het Dordts verzet genoemd). Otto tekende de strip Spekkie en Blekkie voor de kwartetbladen, waarbij Buddingh’ de tekst aanleverde. 

2. Kees Buddingh'
Ereburger. Agnost. Werkte met Otto samen en was bevriend met Kors Monster. Kees kreeg vorig jaar zijn biografie Dichter bij Dordt. Nog steeds is Buddingh’ soms op TV te zien. Kees werkte behalve met Otto ook met Kors Monster samen. Het Buddingh’ plein is te vinden nabij de Stadsbibliotheek. De schaaksport is ook schatplichtig aan Buddingh’, die grootmeester Timman in december 1966 al ontdekte en een gedicht gaf.

3. Aart Alblas
De meest onderscheiden Dordtenaar in de tweede wereldoorlog, waaronder MWO. Hij zat ook  in de Wilhelminakerk in de jaren dertig van de vorige eeuw net als Otto. Alblas wordt de Marconist van soldaat van oranje genoemd. Hij werd in 1944 omgebracht in Mauthausen. Aart Alblasbrug herinnert aan hem en er is in het verleden ook een in Alblasserdam gebouwde mijnenveger naar hem genoemd. De ZM Alblas werd door Nederland (met de ZM Hamel) naar Bonn gezonden om over de Rijn het stoffelijk overschot van eerste bondskanselier Adenauer in april 1967 mede te begeleiden naar zijn laatste rustplaats.

4. Kors Monster
Componist. Kors gaf nog les op het gemeentelijke lyceum. Zoals Buddingh’ met gedichten memorabele momenten voor Dordrecht vastlegde, deed Kors dat in muziek. Boudewijn Zwart is bezig om al zijn muziek te verzamelen om alles in 2018 ook te laten klinken, oa met de beiaard van de Grote kerk.

ACTIVITEITEN:

 • Zonen van Dordrecht-Dicke-Buddingh // dicke_buddingh.jpg (50 K)4 en 5 mei: Vier zonen, één stad ; Hommage aan de vrijheid
  Een bijzonder concert, niet zomaar een voorstelling, geen reguliere herdenking. Dordrechts Philharmonisch Orkest, ToBe Jeugdtheaterschool (Theater Na de Dam Dordrecht), Tekengenootschap Pictura en Kunstmin presenteren een theatraal concert waarin de vier onvergetelijke zonen van Dordrecht een hoofdrol spelen. Zij vochten elk op hun eigen wijze voor zaken die ertoe doen. Vrijheid van leven, vrijheid van denken, vrijheid om muziek te scheppen, en de vrijheid zich te uiten als in beeldende kunst. Ieder van hen was trots op hun stad Dordrecht en op Nederland. Dit theaterconcert verbindt de overtuigingen van de vier zonen met onze tijd, met de vrijheid van meningsuiting en met onze vrijheid.

  Plaats: Kunstmin, Grote zaal
  Adres: Sint Jorisweg 76 3311 PL Dordrecht
  Tijd: 4 mei 21.00 uur; 5 mei 20.00 uur
  Toegang: zie https://www.kunstmin.nl/programma/

 • zonen van dordrecht-Otto Dicke // zonen_van_dordrecht-dicke.jpg (99 K)Donderdag 3 mei 2018 20.00 uur: Taart met….. Otto Dicke
  3 mei 2018 vieren we de geboortedag van Otto Dicke in de Blauwe Kamer in de Stadsbibliotheek Dordrecht.  Zoon Henk Dicke komt vertellen over de website www.ottodicke.nl . De SGD toont de wereldpremiere van een film over Dicke. We gaan aan op excursie naar Teekengenootschap Pictura. En natuurlijk is er taart!

  Plaats: Blauwe Kamer in Stadsbibliotheek Dordrecht
  Adres: Groenmarkt 153, 3311BD Dordrecht.
  Tijd: 20.00-21.30 uur; inloop 19.30 uur.
  Toegang gratis aanmelden via www.debibliotheekaanzet.nl

  Foto: H. Gebuis

 • 17 april 21.00 uur: Uitreiking jaarboek ‘Dicke in Dordt (Een ondernemende familie 19de en 20ste eeuw)’
  De Vereniging Oud-Dordrecht heeft in het kader van de ‘Vier zonen van Dordrecht’ haar jaarboek 2018 gewijd aan de familie Dicke waar uiteraard ook aandacht is voor Otto Dicke.
  Alle aspecten van de familiegeschiedenis komen in het jaarboek aan bod, in de hoofdstukken: bedrijf, kerk, politiek, WOII, kunst, architectuur en muziek. Dit verhaal is daarmee een ‘kapstok’ voor bepaalde aspecten van de Dordtse geschiedenis van de laatste twee eeuwen: hoe werkten plaatselijke ontwikkelingen uit in het dagelijks bestaan van een familie.

  Plaats: Trinitatiskapel
  Adres: Vriesestraat 20-22
  Tijd: 17 april, inloop 20.45, aanvang 21.00, einde 22.00

  Uitgebreide beschrijving>
  Meer informatie>
 • Buddingh22 februari 20.00 uur: Presentatie boek met beste verhalen van C. Buddingh’
  Op donderdag 22 februari, aan het begin van het 100e geboortejaar van de Dordtse schrijver/dichter C. Buddingh’, verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar een bundeling van zijn beste verhalen, samengesteld en ingeleid door Buddingh’-biograaf Wim Huijser, onder de titel Bazip, Deibel en andere verhalen.

  Het eerste exemplaar van het boek wordt op 22 februari om 20.00 uur in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt overhandigd aan locoburgemeester Piet Sleking, die als geboren Dordtenaar een bijzondere band heeft met het werk van Buddingh'.

  Plaats: De Blauwe Kamer, Stadsbibliotheek Dordrecht
  Adres: Groenmarkt 153 3311BD Dordrecht
  Tijd: 22 februari, inloop 19.30 aanvang 20.00

  Meer informatie >
  Bazip, Deibel en andere verhalen >

 • 1 februari 20.00 uur: Vier Zonen van Dordrecht: de kick-off
  De aftrap van het project de vier zonen van Dordrecht zal plaatsvinden in de zaal bij Art & Dining in het Dordrechts Museum. Ankie Kesseler, directeur van de bibliotheek, zal om acht uur de zonen-bijeenkomst openen. Bart van Aanholt en journalist Hans Berrevoets zijn de aanjagers van de vier zonen van Dordrecht.

 

 • print
Content VVV Idee