Dordrecht 800 jaar stad

Logo Dordrecht800 // logo-dordrecht800.jpg (168 K)Dit jaar vieren we met de hele stad dat Dordrecht achthonderd jaar geleden als eerste nederzetting in het toenmalige graafschap Holland stadsrechten kreeg. Hiermee is onze stad dan ook echt de oudste stad van (het huidige) Holland. Een gebeurtenis om niet te vergeten en om samen te vieren met activiteiten gericht op het verleden, het heden en de toekomst.

Hoe gaan wij dit vieren ?
Nu al is bekend dat er in de zomervakantie een speciale editie van het Big Rivers Festival zalplaatsvinden. In het najaar is er in het Dordrechts Museum een spectaculaire internationaletentoonstelling te zien met als titel ‘In het licht van Cuyp’.
Aelbert Cuyp (1620-1691) behoort tot de belangrijkste landschapschilders van de HollandseGouden Eeuw en is, als meester van het licht, de beroemdste schilder uit Dordrecht. Tergelegenheid van zijn 400 ste verjaardag en de viering van Dordrecht 800 organiseert hetmuseum een unieke tentoonstelling waarin de waardering voor Cuyp en zijn impact op deBritse landschapschapschilderkunst centraal staan.Topstukken van Cuyp uit gerenommeerde collecties van onder andere Hare MajesteitKoningin Elizabeth II van Engeland, de National Gallery in Washington, de Hertog en Hertoginvan Bedford (Woburn Abbey), de Markies van Bute, de National Gallery in Londen enKenwood House keren tijdelijk terug naar Dordrecht en worden getoond samen metmeesterwerken van de grote Engelse landschapschilders Gainsborough, Constable enTurner. Veel schilderijen van Cuyp en zijn Engelse navolgers zijn voor het eerst te zien inNederland.De tentoonstelling werpt nieuw licht op het belang en de invloed van Cuyp.

In het kader van Dordrecht 800 worden er diverse evenementen georganiseerd, kijk voor meer informatie opwww.dordrecht800.nl