Producten uit de stad en Dordrecht souvenirs

Dordrecht souvenirs en Schapenkop

Schapekop koekjesBij VVV Dordrecht koop je allerlei hebbedingetjes en lekkernijen met het thema Dordrecht. Handgemaakte artikelen van natuurlijke materialen met de skyline van Dordrecht en ‘I love Dordrecht’ souvenirs zoals een linnen tas, magneet of beker.

De bijnaam van de Dordtenaar is Schapenkop vanwege de legende. De lekkere Dordtse Schapenkopkoekjes zijn verkrijgbaar bij VVV Dordrecht. In een mooi koekblik met het verhaal van de legende. Nog meer Schapenkoppen in de vorm van zachte knuffels, sleutelhangers en babyrammelaar.

Ga eens kijken in de winkel van VVV Dordrecht, Spuiboulevard 97 of bestel (een deel van het assortiment) online in de VVV-webshop.

Bier en jenevers
Distilleerderij Rutte in Dordrecht maakt met natuurzuivere ingrediënten, kruiden en fruit op ambachtelijke wijze jenevers, likeuren en eaux-de-vies. Dit oorspronkelijke familiebedrijf verkoopt de producten in de eigen winkel bij de distilleerderij, waar ook workshops en rondleidingen georganiseerd worden.
Het Schapenkopje bier van Stadsbrouwerij Dordrecht wordt gebrouwen in een historisch bierbrouwerspand en lokaal verkocht en geschonken. 

De legende van de Schapenkoppen
Legende Schapenkoppen // schapenkoppen-gemeentearchief.jpg (69 K)De inwoners van Dordrecht hebben sinds eeuwen de bijnaam “Schapenkoppen”. Deze naam komt voort uit een verhaal uit de Middeleeuwen, toen Dordrecht een rijke en machtige handelsstad was. Het stapelrecht zorgde ervoor dat er over alle goederen die de stad in- en uitgevoerd werden belasting werd geheven, zo ook op vlees en slachtvee. Twee Dordtenaren die in de Alblasserwaard een schaap hadden gekocht, voelden weinig voor belasting betalen. Op weg terug naar Dordrecht zagen ze bij Papendrecht een vogelverschrikker staan. Ze pakten zijn broek, jas en pet en kleedden het schaap ermee aan. Bij de Riedijkspoort namen ze het dier tussen hen in en hielden het aan de voorpoten vast. In het donker leek het net of er drie mannen de stad binnen wandelden, alhoewel de middelste wel wat onvast op z’n benen stond. Maar ach, in die tijd werd er wel vaker een borreltje teveel gedronken. Alles ging zoals bedacht, maar net op het moment dat de mannen door wilden lopen, klonk er een klaaglijk bèèèèèh! Het schaap werd ontmaskerd en de mannen moesten alsnog de verschuldigde belasting betalen. Het verhaal deed natuurlijk al snel de ronde in de stad en omgeving. Vanaf dat moment werden de Dordtenaren “Schapenkoppen” genoemd.

 

 

  • print