Voor de kleine avonturiers

Wat maakt een bezoek aan Dordrecht extra leuk voor kinderen? Met deze tips kunnen ze spelenderwijs de stad en de natuur ontdekken.

Stadsboerderij Weizigt DordrechtDuurzaamheidscentrum Weizigt
Kippen, geitjes, konijnen, koeien, paarden en nog veel meer andere dieren bevolken de stadsboerderij in het Weizigtpark, achter het centraal station. Ze lopen in de dierenweide of zitten warm binnen in de boerderij van het Duurzaamheidscentrum. Om vier uur ‘s middags worden de dieren gevoerd en mag jij een handje meehelpen.

Buiten spelen
Naast de stadsboerderij in het Weizigtpark is een vrij toegankelijke speeltuin waar je kunt klimmen, klauteren, schommelen of roetsjen op de kabelbaan. Sjouwen met takken, een hut bouwen, vlotvaren en ravotten kun je in het Speelbos in de Hollandse Biesbosch en in het Speelbos van Boswachterij De Elzen.
Trek je laarzen aan en neem de zonnepont vanaf het Biesboschcentrum naar het Griendmuseumpad in de Hollandse Biesbosch. Neem een kijkje in de griendwerkershuisjes, waar de griendwerkers vroeger sliepen en hun potje kookten. Of huur een bootje om door de kleine kreekjes van het gebied te varen. In het Beverbos kun je kijken bij de beverburcht, het onderkomen van dit knaagdier, en als je geluk hebt dan loop je er een tegen het lijf.

Thuis bij Simon van Gijn
Al meer dan 100 jaar geleden woonde Simon van Gijn met zijn gezin in een statig Patriciërshuis aan de Nieuwe Haven. Simon was van beroep bankier, maar hield ook van het verzamelen van allerlei spullen. Op zolder bijvoorbeeld staat een grote verzameling antiek speelgoed. Na de dood van de familie van Gijn heeft de gemeente het pand in gebruik genomen als museum. Trouwens, in Huis van Gijn, in het Dordrechts Museum en het Hof van Nederland zijn ook allerlei leuke spellen verkrijgbaar, waarmee je op een speelse manier het museum kunt verkennen.

Dordrecht-luchtfoto vanuit Grote KerkTorenklimmen
De toren van de Grote Kerk in Dordrecht staat schever dan de wereldberoemde Toren van Pisa in Italië. Haal even diep adem voordat je de 275 treden omhoog klimt. Boven aangekomen kun je lekker uitblazen en genieten van het prachtige uitzicht over de stad en de omgeving. Bij helder weer kun je zelfs tot aan Rotterdam kijken.

Zwemmen
Bezoek je de stad op een warme zomerdag, dan kun je in het Wantijbad een frisse duik nemen om af te koelen. Dit openlucht zwembad is gelegen in het Wantijpark en een begrip in Dordrecht. Er zijn diverse baden en een heerlijke ligweide. De gratis toegankelijke zwemplas in de Hollandse Biesbosch is ook een heerlijke plek opeen warme dag. En in het naastgelegen Speeldernis kun je lekker je energie kwijt op de kabelbaan, de hangbrug en de glijbaan. Bij minder mooi weer is het overdekte zwembad van de Optisport Sportboulevard een prima alternatief om een baantje te trekken.

Dwaal je liever door de binnenstad ? Haal dan de gratis kinderspeurtocht ‘Kraeck den Code’ bij de VVV. Een schatkaart vol vragen en opdrachten neemt je vanaf de Grote Kerk via de historische havens, mee naar het Groothoofd langs allerlei monumenten. Weet jij de code te ontcijferen?

  • print