Grote Kerk< Terug

Contactgegevens

Grote Kerk
Lange Geldersekade 2
3311 CJ DORDRECHT
Tel 078 614 4660

Groep

Bezienswaardigheden, Groepsarrangementen en activiteiten

Type

Bezienswaardigheid, Kerk, Kunst en Cultuur, Monument

Omschrijving

De stompe, scheve toren van de Grote Kerk is al eeuwen lang beeldbepalend in het stadsgezicht van Dordrecht. Volgens het ontwerp had de toren een spits moeten krijgen en een totale hoogte van 108 meter. Door fikse verzakkingen en flink overhellen van de toren tijdens de bouw, besloot de bouwmeester bij 65 meter te stoppen.
De toren staat bijna 2 meter uit het lood, waardoor deze zelfs schever staat dan de wereldberoemde Toren van Pisa. Wie de klim van 275 treden naar de top maakt, wordt beloond met een schitterend uitzicht over de stad.

Deze geheel in steen overwelfde kruisbasiliek wordt gerekend tot de Brabantse Gotiek. De kerk heeft een driebeukig schip met zijkapellen, een transept (dwarsbeuk) en een koor met omgang. Het interieur is zeer de moeite waard. Beroemd zijn de 16de-eeuwse koorbanken, met houtsnijwerk in renaissancestijl.
De in deze kerk, de enige in de provincie die geheel in steen is overwelfd, aanwezige koorbanken zijn te dateren tussen 1538-1542. De banken zijn gesierd met hoogstaand uitgevoerd houtsnijwerk met bijbelse en op de romeinse geschiedenis geïnspireerde voorstellingen. Het geheel van de koorgestoelten is qua thematiek en iconografie van kunsthistorisch belang, zowel in nationaal als internationaal opzicht (Durer). De uitvoering is qua techniek en esthetiek van bijzonder hoog gehalte, met name gezien vanuit de vroege verschijningstijd van renaissancevormen in de Noordelijke Nederlanden. De banken vormen een artistiek hoogtepunt, reden waarom de banken ook in dit opzicht uniek te noemen zijn. De ontwerper van de koorbanken is niet bekend, vermoedelijk zijn het een aantal schrijnwerkers, die hier aan hebben gewerkt. De verschillen in stijl duiden op een co-produktie.
De glas-in-loodramen vertonen afbeeldingen van historische gebeurtenissen in Dordrecht zoals de Sint Elisabethsvloed, de Nationale Synode en de Stadsbrand. Nieuw zijn de drie ramen van de hedendaagse kunstenaar Teun Hocks in de Sint Joriskapel. Op persoonlijke wijze heeft hij met een figuratieve voorstelling de Dordtse gilden verbeeld.

Toren
De zware, nooit voltooide toren uit de vijftiende eeuw – de bouw begon begin veertiende eeuw en duurde tot ca. 1500 – staat behoorlijk scheef. De toren staat namelijk 2,25 meter uit het lood. U kunt de 65 meter hoge toren met 275 treden beklimmen en genieten van het prachtige uitzicht. Ter hoogte van de torentrans is het uurwerk uit 1624 te zien. De beiaard met zijn 67 klokken geniet internationale bekendheid vanwege zijn goede akoestiek, zuivere toon en uitstekende bespeelbaarheid. De meeste klokken zijn gegoten door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten. De beiaard is in het jaar 2000 uitgebreid met vier grote en veertien kleine klokken en heeft nu een gewicht van 52 ton (!) klokkenbrons.

Legende van Sura
Volgens een vijftiende-eeuwse legende is de stichting van de Grote Kerk te danken aan een zekere Sura, die geldschieter zou zijn geweest. Zij zou van Maria persoonlijk de opdracht hebben gekregen uit haar naam een kerk te bouwen. Sura beschikte slechts over drie muntjes, elk voldoende voor het dagloon van een arbeider. Toch keerden er telkens drie muntjes terug in haar beurs, als zij haar arbeiders had betaald. De arbeiders begonnen te vermoeden dat zij zeer vermogend was en op een kwade dag vermoordden zij haar om er met het kapitaal vandoor te gaan. Zij vonden natuurlijk niet meer dan drie muntjes, werden gearresteerd en ter dood veroordeeld.

Toen het vonnis zou worden voltrokken, herrees Sura uit de dood om haar moordenaars vrij te pleiten. Zij reisde met hen naar Rome om bij de paus absolutie voor hen te vragen. De paus willigde dit verzoek in en verleende Sura aflaten, waarmee zij geld kon inzamelen voor de voortzetting van de bouw. Het meisje zou op hoge leeftijd in Dordrecht in een geur van heiligheid zijn overleden. Op de plaats waar Sura werd vermoord, ontsprong volgens de legende een bron. Aan het water werd wonderkracht toegedicht. Op het kerkhof van de Grote Kerk heeft zich inderdaad een bron bevonden, maar deze werd na de Reformatie verwoest. De verering van Sura bleef evenwel levend.

Openingsdata en tijden

Datum vanaf
zondag 1 nov 2020
Datum t/m
zondag 13 dec 2020

dinsdag
14:00 - 16:00
donderdag
14:00 - 16:00
zaterdag
14:00 - 16:00

Torenklimmen: april t/m oktober:dinsdag t/m zaterdag van 10:30 uur tot 16:00 uur, zon- en feestdagen 12.00-15.30 uur, via de ingang van de kerk. November t/m 15 december: dinsdag, donderdag en zaterdag 14.00-15.30 uur.

Prijzen

volwassenen
€ 2.00

Toren: € 1,- volw.; € 0,50 kind (5-12).Zie website kerk voor informatie rondleidingen individuelen en groepen.

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Kerk
Bouwstijl accommodatie
gotiek
Bouwjaar
1284
Faciliteiten (Algemeen)
Garderobe
Onbewaakte garderobe
Huisdieren
Huisdieren
Huisdieren niet toegestaan
Lidmaatschappen
Lid VVV
Ja
Vervoer
Autovrij terrein
Nee
Eigen parkeerterrein
Nee
Parkeren bij accommodatie
Nee
Zien, Doen & Beleven
Rondleidingen
Ja
Type monument
kerk

Locatie op kaart

  • print