De Groothoofdspoort/Het Groothoofd< Terug

Contactgegevens

De Groothoofdspoort
Boomstraat 37
3311 TC DORDRECHT

Groep

Bezienswaardigheden

Type

Monument

Omschrijving

Het Groothoofd ligt aan het drierivierenpunt, met 150.000 passerende schepen per jaar, het drukst bevaren rivierenkruispunt van Europa. De Beneden-Merwede, de Oude Maas en de Noord komen hier samen. De Sint Elisabethsvloed (1421) gaf de rivierenloop rond Dordrecht, en ook het eiland waarop de stad ligt, grotendeels de huidige vorm.
De Groothoofdspoort, van oudsher de belangrijkste stadspoort van Dordrecht, is vanaf het water nog steeds te zien.De oude, laatgotische stadspoort werd rond 1440 - 1450 gebouwd en werd in 1617 - 1618 omsloten door een nieuwe renaissancepoort, die het huidige beeld bepaalt. In 1692 is het torentje door de huidige koepel vervangen.Boven de poort aan de landzijde is het wapen van Dordrecht afgebeeld. Twee griffioenen houden het vast. Het zeventiende-eeuwse kunststuk is van Gilles Huppe. Hij nam het leeuwendeel van het beeldhouwwerk aan de toren voor zijn rekening.?
Aan de rivierzijde zetelt boven de poort de Dordtse Stedemaagd. In het relief zit ze in haar Hollandse Tuin, met een palmtak in de ene en een stadswapen in haar andere hand. De maagd moet de onneembaarheid van de stad verbeelden. De wapens van vijftien andere Hollandse steden omringen haar.
De poort was eeuwenlang de belangrijkste entree tot de stad en heeft vele reizigers kunnen verwelkomen. Vanuit de koepel heeft u een prachtig uitzicht op de drie rivieren en de historische binnenstad. Bellevue is gebouwd rond 1840. Het huidige aanzien is bepaald door de wijzigingen die eind negentiende eeuw onder leiding van architect H.W. Veth en begin twintigste eeuw naar een ontwerp van C. Tenenti jr. zijn aangebracht. Het hotel ligt op een overblijfsel van een oud dijklichaam en heeft aan de rivierzijde een extra onderverdieping. Het in de negentiende eeuw gebouwde Bellevue staat in verbinding met de Groothoofdspoort, en was het eerste wat reizigers aanschouwden als zij bij Dordrecht aankwamen.

Het monument heeft een horecabestemming en is geheel gerenoveerd en deels verbouwd.

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Monumentaal Pand
Bouwstijl accommodatie
neo-gotiek
Bouwjaar
1440
Ligging
Aan rivier
Ja

Locatie op kaart

  • print