't Zeepaert< Terug

Contactgegevens

't Zeepaert
Wijnstraat 113
3311 BT DORDRECHT
Tel 078 770 8234

Groep

Bezienswaardigheden, Congrescentra

Type

Architectuur, Congres- en vergaderaccommodatie, Monument

Omschrijving

Eén van de oudste woonhuizen van Nederland met een decoratieve, gotische trapgevel van Namens hardsteen. Stijlkamers, tuinkamer en vergaderkamers worden verhuurd per dagdeel voor vergaderingen. Naast het reserveren van de kamers voor vergaderingen etc. is het ook voor groepen mogelijk om ‘t Zeepaert te bezichtigen. Hier dient echter wel voor betaald te worden.
Verhuur van ’t Zeepaert voor bezichtigingen gaat per uur, NIET per dagdeel zoals bij vergaderingen.

Historie van het gebouw
Dit rond 1495 gebouwde huis is één van de oudste woonhuizen van Nederland. Uit bouwhistorisch onderzoek blijkt zelfs dat er delen bewaard zijn van een voorganger van ’t Zeepaert, die omstreeks 1300 is gebouwd. ’t Zeepaert is een opvallende verschijning aan de Wijnstraat. De gevel is laatgotisch en bestaat uit Naamse steen; in de bouwperiode een kostbaar materiaal hetgeen erop duidt dat degene die het huis liet bouwen bepaald niet armlastig was. De gevel bevat nog de oorspronkelijke sierankers en stenen kruiskozijnen ter hoogte van de tweede verdieping. Tot de bewoners behoorden een zeepzieder, legerkapitein, bierbrouwer, geneesheer en verschillende kooplieden.
In 1738 werd aan de achterzijde een zaal aangebouwd met geschilderde behangsels van de bekende Dordtse schilder Aert Schouman. Deze behangsels zijn in 1903 verwijderd en bevinden zich nu in de villa Duin en Kruidberg in Santpoort. In het interieur zijn verschillende elementen bewaard gebleven zoals rijk geornamenteerde Lodewijk XV-stucplafonds, lambriseringen en achttiende-eeuwse schouwen en stucornamenten. In de gang bevinden zich elementen in Lodewijk XIV-stijl en twee fraaie plafondschilderingen van de ‘Val van Icarus’ (gedateerd tweede helft zeventiende eeuw). De oorspronkelijke spiltrap leidt naar een achthoekige traptoren en de twee fraaie oorspronkelijke zolders met eikenhouten kap. Het pand is sinds 1996 in bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser en is in de periode 2001- 2004 gerestaureerd. Op dit moment is ’t Zeepaert beschikbaar voor vergaderingen en groepsbezoeken.

Openingsdata en tijden

Op aanvraag te bezoeken voor groepen.

Prijzen

Diverse kamers te huur als vergaderruimte. Tarieven zie website.

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Monumentaal Pand
Bouwstijl accommodatie
gotiek
Bouwjaar
1495
Soort accommodatie
Monumentale locatie
Capaciteit
Aantal zalen
7
Aantal personen
62
Ligging
In het centrum
Ja
TV, audio, video & Internet
Internetverbinding
Wifi in kamer
Projectiescherm
Ja
Beamer
Ja
Geluidsinstallatie
Ja
Voorzieningen gehandicapten
Toelichting toegankelijkheid
Let op: de 1e verdieping is niet toegankelijk voor minder validen.
Toegankelijk voor gehandicapten
Ja
Zien, Doen & Beleven
Type monument
woningen

Locatie op kaart

  • print