van Slingelandthof< Terug

Contactgegevens

van Slingelandthof
Vriesestraat -
3311 NP DORDRECHT

Groep

Bezienswaardigheden

Type

Monument

Omschrijving

Van de nog bestaande hofjes in Dordrecht is het Oude Vrouwenhof of Van Slingelandthof het oudste, Pieter Henricksz van Slingelandt liet de eerste huisjes in 1519 bouwen, daarna is het hofje nog uitgebreid.

Het hofje bestond uit ‘geefhuisjes’ voor armen die geen huur konden betalen; maar het bood ook onderdak aan oude dienstmaagden van stichters van hofjes. Deze liefdadigheid kwam vaak voort uit godsdienstige overtuiging. Tot ver in de 20e eeuw woonden hier uitsluitend alleenstaande vrouwen. In 1989 is het hofje gerenoveerd; nu is het bestemd voor mensen die een nieuwe start maken in hun leven.
De steen boven de ingang vermeldt het stichtingsjaar 1519. Mogelijk stonden er toen al een aantal huisjes, die in 1542 in opdracht van Pieter Hendrikxz van Slingelandt verbouwd en samengevoegd werden tot een armevrouwenhof. De steen werd aangebracht in 1727 en was een geschenk van Bartholomeus van Segwaert, die een aantal veranderingen aanbracht in het hofje. Veranderingen en uitbreidingen onderging het hofje voortdurend. Tot in de 20ste eeuw werd het Van Slingelandthof bewoond door uitsluitend vrouwen. Dat veranderde in 1970 toen de hof verkocht werd. In 1989 kocht de Gemeente het hof aan en begon met een uitgebreide renovatie van de in slechte staat verkerende huisjes in het complex. Nu zijn er woningen en, aan de straatzijde, winkels.

Overige informatie

Accommodatie
Bouwjaar
1519
Zien, Doen & Beleven
Type monument
woningen

Locatie op kaart

  • print