Duurzaamheidscentrum Weizigt< Terug

Contactgegevens

Duurzaamheidscentrum Weizigt
Van Baerleplantsoen 30
3314 BH DORDRECHT
Tel 078 770 8200

Groep

Attracties, Bezienswaardigheden, Natuur

Type

Kinderboerderij, Monument, Park/Tuin, Speeltuin

Omschrijving

Duurzaamheidscentrum Weizigt stimuleert het duurzaam denken en handelen in Dordrecht en de regio. Door educatie, communicatie en recreatie realiseert Weizigt gedragsverandering bij inwoners van Dordrecht en omgeving, het onderwijs, bedrijven en partners. Weizigt biedt ruim twee hectare uniek natuurterrein met mooie faciliteiten: een duurzame Stadsboerderij, het Koetshuis, Tuinen, een Klimaatkas, het Aquarama, een Volière en een Bijenstal.

Park/Tuin

Op het terrein van Weizigt vind je een cultuur-, heem- en watertuin. Deze tuinen worden natuurvriendelijk beheerd. Op het terrein vind je daarnaast een duurzame Stadsboerderij, Klimaatkas, Aquarama met onderwaterkijkvenster en inpandige permanente watertentoonstelling, een Bijenstal, Volière en Kleine Beestjestuin.

Stadsboerderij
Stadsboerderij Weizigt is een van de duurzaamste stadsboerderijen van Nederland.
De Stadsboerderij zit boordevol duurzame installaties en toepassingen. Ook de dieren op de Stadsboerderij zijn niet alledaags. In de knuffelweides kunnen de kinderen de dieren van dichtbij bekijken en knuffelen. Om 16.00 uur is het voedertijd voor de dieren in de stal. Onder begeleiding van de dierverzorgers, mogen de kinderen helpen de dieren te voeren.

Historie van het gebouw
Het Koetshuis, nu onderdeel van Duurzaamheidscentrum Weizigt, is gebouwd in 1886 in opdracht van landgoedeigenaar De Roo sr. en was onderdeel van landgoed Weizigt. Aan de achterkant heeft het pand twee dubbele poortdeuren met paardenhoofden erboven. Als groot paardenliefhebber stak De Roo veel geld in de aankleding van de koetshuisvertrekken. De paardenboxen zijn afgewerkt met geel koper. De drinkbakken zijn gemaakt van Belgisch hardsteen. Kopergravures met klinkende namen als Zephyr, Selena, Sultan en Cesar doen vermoeden dat de paarden er elk moment kunnen terugkeren. Rond 1995 werd het vervallen koetshuis duurzaam gerestaureerd. Alle negentiende-eeuwse elementen werden hergebruikt. Daardoor zijn de prachtig betegelde vloeren en wanden en de rijk versierde plafonds bewaard gebleven.

Openingsdata en tijden

zondag
09:00 - 17:00
maandag
09:00 - 17:00
dinsdag
09:00 - 17:00
woensdag
09:00 - 17:00
donderdag
09:00 - 17:00
vrijdag
09:00 - 17:00
zaterdag
09:00 - 17:00

De openingstijden gelden voor het gehele terrein. Het Informatiepunt op Stadsboerderij Weizigt is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Dagelijks worden de dieren om 16.00 uur gevoerd. De Koetsruimte van Koetshuis Weizigt wordt door cliënten van de Gemiva-SVG Groep gebruikt voor dagbesteding en is daarmee doordeweeks geopend voor publiek. (vanaf najaar 2018)

Prijzen

Het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt is gratis toegankelijk. Rondleiding voor groepen zijn tegen betaling mogelijk.

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Koetshuis
Bouwjaar
1886
Doelgroep
kinderen
Ja
volwassenen
Ja
Huisdieren
Huisdieren
Huisdieren niet toegestaan
Lidmaatschappen
Lid VVV
Ja
Voor kinderen
kinderboerderij
Ja
Speeltuin
Ja
Voorzieningen gehandicapten
Toelichting toegankelijkheid
Blindengeleidehonden toegestaan.

Locatie op kaart

  • print