Het Vlijpark< Terug

Tel 078 750 3938

Natuur

Park/Tuin

De vereniging wil het tuinieren uitoefenen en bevorderen

Het Vlijpark
De volkstuinen van de ATV Dordrecht liggen in het Vlijpark te Dordrecht. Het Vlijpark is te vinden naast de Noordendijk, op het sportcomplex Stadspolders. Het Vlijpark is ruim 3,7 ha groot.
De vereniging gaat op een verantwoorde manier om met het Vlijpark. Het is belangrijk dat vogels, kleine zoogdieren en insecten zich er thuis voelen. De vereniging streeft naar een harmonieus evenwicht in het gebruik van het park tussen dieren en mensen. De vereniging stimuleert het natuurlijk tuinieren en is de trotse bezitter van het AVVN Keurmerk Natuurlijk Tuinieren met de hoogst haalbare score van 4 stippen.

De tuinen

Er zijn 98 tuinen met een huisje. Daarnaast zijn er twee buitentuinen zonder huisje. De tuinen zijn elk ongeveer 220 m˛ groot. De oppervlakte van het huisje mag 24 m˛ zijn en de verhouding groen / verharding dient minimaal 60% / 40% te zijn. Ongeveer tweederde van de huisjes heeft een eigen toilet. Midden op het park staat een portocabine met openbare toiletten. Bij de kantine is een douche. Er is wel water, maar geen elektriciteit op de tuinen. Het plaatsen van zonnepanelen is mogelijk. Koken en koelen kan met behulp van gasflessen. De vereniging pacht de grond van de gemeente. Het huisje is eigendom van het tuinlid. In de zomermaanden is het toegestaan te overnachten.

Werkbeurten
Het onderhoud van het park, het schoonhouden van kantine en toiletten en andere werkzaamheden wordt verricht door de tuinleden. Alle tuinleden hebben jaarlijks verplicht tien werkbeurten. De grootste groep tuinleden doet het onderhoud van het Vlijpark. Op zaterdagochtenden wordt tussen 9:30 en 12:00 uur in een werkploeg gewied, geplant en gesnoeid. Iedere werkploeg heeft een eigen werkgebied en een meewerkende voorvrouw of voorman.

Activiteiten

Naast het tuinieren is er gelegenheid om aan activiteiten mee te doen. De vereniging kent een activiteitencommissie: het Activiteiten en Kantine Team. Dit team organiseert in de zomermaanden onder meer jeu de boules-wedstrijden en een jaarlijkse barbecue. Op een vaste avond is wekelijks de biljart-vereniging actief. Iedere zaterdagochtend is de kantine geopend voor koffie en een praatje. Van 12:00 tot 14:00 uur worden er patat en andere snacks gebakken.
Jonge bezoekers kunnen zich uitleven in De Kleine Vlij, de natuurlijke ‘speeldernis’. In de kas van de kwekerij kweekt de zaaigroep kruiden, groenten en planten. Deze worden op zaterdagochtend tijdens het tuinseizoen te koop aangeboden op het terras bij de kantine.  Jaarlijks organiseert de vereniging in de lente een Tuinfair en in de herfst een Herfstfair.

Talenten

Een gezonde vereniging kenmerkt zich door een goede sfeer en veel vrijwilligers. Aan kandidaat-leden wordt altijd gevraagd welke talenten zij hebben en op welke manier zij deze talenten op vrijwillige basis in willen zetten voor de tuin.

Openstelling Vlijpark
Het Vlijpark is in de zomermaanden vrij toegankelijk tot ’s avonds 20:00 uur.
In de wintermaanden ( en ’s zomers na 20:00 uur ) kunnen leden met een sleutel naar binnen.

Lid worden
Om lid te worden van de vereniging kunt u zich van april t/m oktober iedere zaterdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur in het bestuurskantoor in ons verenigingsgebouw laten inschrijven.
Voor meer informatie kijkt u op www.vlijpark.nl bij 'lid worden'.

Van april tot oktober dagelijks van 08:00 tot 20:00 uur geopend voor het publiek

Capaciteit
Oppervlakte (buiten)