Kyck over den Dyck< Terug

Bezienswaardigheden, Streekproducten, Uitgaan, Winkels

Molen of Gemaal, Partylocatie of zaalverhuur, Streekproducten, Voeding/drank

Geschiedenis
De Kyck over den Dyck is gebouwd in 1713. Met een hoogte van ruim 33 meter tot op de kap en bijna 44 meter inclusief de wieken is hij een iconisch monument in Dordrecht en een werkende en malende korenmolen. De Kyck over den Dyck is de enig bewaarde molen van Dordrecht. De oorspronkelijk Kyck over den Dyck werd gebouwd in 1612 en was een houten standerd-korenmolen. Deze molen maalde mout, die als grondstof diende voor de Dordtse bierbrouwers. In 1713 werd de kleine standerdmolen vervangen door de huidige stenen stellingmolen.
Sinds 1739 werd overgegaan op het malen van koren. In 1871 werd de molen getroffen door een windhoos waarbij de beide roeden en de as afbraken en de stelling werd beschadigd. De molen maalde nog tot 1956. In 1993 heeft men besloten de molen in oude luister te herstellen en is men in 1999 begonnen aan de omvangrijke restauratie. Deze was hard nodig want de molen was 1,28 meter scheef gezakt. Sinds de restauratie is de molen weer maalvaardig. De Kyck is elke zaterdag geopend voor publiek. Zes vrijwillig molenaars en twee leerling-molenaars malen dan de tarwe en spelt. Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud van de molen. Een groep van 30 vrijwilligers werkt in de molenwinkel en op de vulzolder. Regelmatig zijn er ook stagiaires. De Kyck is ook een opleiding-molen voor molenaars.

Molenwinkel
In onze gezellige molenwinkel op de begane grond, verkopen wij een groot assortiment aan bakproducten en verstrekken naar wens recepten en advies om u te helpen bij het bakken.
Deze verkoop van onze eigen producten is van groot belang voor het voortbestaan van de molen. Het groot onderhoud van de molen wordt hiervan voor een deel gefinancierd.
Ook leveren wij aan drie bakkers in Dordrecht ons eigen volkorenmeel, bakker Korteweg, bakker van der Breggen en broodcafé Jaap. Voor bakker Korteweg wordt ook het speciale Dordtse spelt gemalen. Bakker van der Breggen bakt onze molenkoeken.
De molenwinkel is elke zaterdag van 10- 16 uur geopend en elke eerste zondag van de maand met het Kunstrondje van 12-17 uur.
De vrijwilligers op de vulzolder zorgen ervoor dat de 25 kilo zakken in kleine verpakking in de winkel verkocht kunnen worden. Ook mengen zij eigen bak-specialiteiten-mix voor de verkoop in de winkel.

Verhuur
De molen heeft twee ruimtes voor vergaderingen, bruiloften en partijen: de begane grond met entresol, en de tweede zolder.

Catering
De molen heeft twee vaste cateraars. https://nanningscatering.nl/ en http://www.broodcafejaap.nl/ Via hen boekt u uw reservering, en bespreekt u uw wensen. Via de cateraar betaalt u aan de molen een vast bedrag per dagdeel.

Rondleidingen , Bezichtigingen en schoolbezoek
Vanuit de molenwinkel kunnen de bezoekers de molen beklimmen voor slechts € 2,- Kinderen alleen onder begeleiding zijn gratis. Er is een interessante expositieruimte, ook kunt u de molenaar aan het werk zien. Vanaf de stelling heeft u een prachtig uitzicht over Dordrecht. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting.

Een rondleiding is ook mogelijk indien van tevoren afgesproken, u betaalt die contant (€ 70,-) aan de molenaar. Rondleidingen, bedrijfsuitjes en schoolbezoeken zijn ook door de week heen mogelijk.
U kunt contact opnemen met ons secretariaat: secretaris@molen-dordrecht.nl

zaterdag
10:00 - 16:00
zondag 7 apr 2019
zondag 5 mei 2019
zondag 7 jul 2019
zondag 4 aug 2019
zondag 1 sep 2019
zondag 6 okt 2019
zondag 3 nov 2019
zondag 1 dec 2019
12:00 - 17:00

Elke eerste zondag van de maand doet de Kyck mee aan het Kunstrondje Dordrecht open:12.00-17.00 uur.

volwassenen
senioren

Soort gebouw
Molen