Kyck over den Dyck< Terug

Contactgegevens

Kyck over den Dyck
Noordendijk 144
3311 RR DORDRECHT
Tel 078 631 0001

Groep

Bezienswaardigheden, Streekproducten, Uitgaan, Winkels

Type

Molen of Gemaal, Partylocatie of zaalverhuur, Streekproducten, Voeding/drank

Omschrijving

Geschiedenis
De Kyck over den Dyck is gebouwd in 1713. Met een hoogte van ruim 33 meter tot op de kap en bijna 44 meter inclusief de wieken is hij een iconisch monument in Dordrecht en een werkende en malende korenmolen. De Kyck over den Dyck is de enig bewaarde molen van Dordrecht. De oorspronkelijk Kyck over den Dyck werd gebouwd in 1612 en was een houten standerd-korenmolen. Deze molen maalde mout, die als grondstof diende voor de Dordtse bierbrouwers. In 1713 werd de kleine standerdmolen vervangen door de huidige stenen stellingmolen.
Sinds 1739 werd overgegaan op het malen van koren. In 1871 werd de molen getroffen door een windhoos waarbij de beide roeden en de as afbraken en de stelling werd beschadigd. De molen maalde nog tot 1956. In 1993 heeft men besloten de molen in oude luister te herstellen en is men in 1999 begonnen aan de omvangrijke restauratie. Deze was hard nodig want de molen was 1,28 meter scheef gezakt. Sinds de restauratie is de molen weer maalvaardig. De Kyck is elke zaterdag geopend voor publiek. Zes vrijwillig molenaars en twee leerling-molenaars malen dan de tarwe en spelt. Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud van de molen. Een groep van 30 vrijwilligers werkt in de molenwinkel en op de vulzolder. Regelmatig zijn er ook stagiaires. De Kyck is ook een opleiding-molen voor molenaars.

Molenwinkel
In onze gezellige molenwinkel op de begane grond, verkopen wij een groot assortiment aan bakproducten en verstrekken naar wens recepten en advies om u te helpen bij het bakken.
Deze verkoop van onze eigen producten is van groot belang voor het voortbestaan van de molen. Het groot onderhoud van de molen wordt hiervan voor een deel gefinancierd.
Ook leveren wij aan vier bakkers in Dordrecht ons eigen volkorenmeel, bakker Korteweg, bakker van der Breggen, bakker Van Herk en broodcafé Jaap. Bakker van der Breggen bakt onze molenkoeken.
De molenwinkel is elke zaterdag van 10- 16 uur geopend.
De vrijwilligers op de vulzolder zorgen ervoor dat de 25 kilo zakken in kleine verpakking in de winkel verkocht kunnen worden. Ook mengen zij eigen bak-specialiteiten-mix voor de verkoop in de winkel.

Verhuur
De molen heeft twee ruimtes voor vergaderingen, bruiloften en partijen: de begane grond met entresol, en de tweede zolder.

Catering
De molen heeft drie vaste cateraars. https://nanningscatering.nl/ en http://www.broodcafejaap.nl/  sterrenburg@vanpeltdelicatessen.nl Via hen boekt u uw reservering, en bespreekt u uw wensen. Via de cateraar betaalt u aan de molen een vast bedrag per dagdeel.

Rondleidingen , Bezichtigingen en schoolbezoek
Vanuit de molenwinkel kunnen de bezoekers de molen beklimmen voor slechts € 2,- Kinderen alleen onder begeleiding zijn gratis. Er is een interessante educatieruimte met een maquette betreffende de 800 jarige molengeschiedenis op het eiland van Dordrecht. Ook kunt u de molenaar aan het werk zien. Vanaf de stelling heeft u een prachtig uitzicht over Dordrecht. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Stichting.

Een rondleiding is ook mogelijk indien van tevoren afgesproken, u betaalt die contant (€ 70,-) aan de molenaar. Rondleidingen, bedrijfsuitjes en schoolbezoeken zijn ook door de week heen mogelijk. 
U kunt contact opnemen met ons secretariaat: secretaris@molen-dordrecht.nlOpeningsdata en tijden

zaterdag
10:00 - 16:00

Prijzen

kinderen
€ 0.00
volwassenen
€ 2.00
groepen volwassenen
€ 70.00
senioren
€ 2.00

Kinderen gratis tot 18 jaar onder begeleiding van een volwassene.

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Molen
Bouwjaar
1713
Uitstraling/Inrichting accommodatie
klassiek
Capaciteit
Aantal zalen
3
Maximale capaciteit
120
Contactinfo zakelijk
E-mail
secretaris@molen-dordrecht.nl
Cultuur
Informatie kaartverkoop
secretaris@molen-dordrecht.nl
Reserveren
reserveren verplicht
Doelgroep
kinderen
Ja
groepen
Ja
zakelijk
Ja
gezinnen
Ja
jongeren
Ja
scholieren
Ja
studenten
Ja
volwassenen
Ja
senioren
Ja
Faciliteiten (Algemeen)
Roken
Volledig rookvrij
Garderobe
Onbewaakte garderobe
Huisdieren
Huisdieren
Huisdieren niet toegestaan
TV, audio, video & Internet
Internetverbinding
WiFi
Vervoer
Autovrij terrein
Ja
Parkeergarage
Ja
Parkeren bij accommodatie
Nee
Voor kinderen
Kinderen alleen o.l.v. volwassene
Ja
Voorzieningen betaling
Betaalmogelijkheden
Contant
PIN
Voorzieningen gehandicapten
Toelichting toegankelijkheid
Toiletten zijn op de begane grond, er is geen personenlift
Toegankelijk voor gehandicapten
Ja
rolstoeltoegankelijk toilet
Ja
Winkel
Acceptant VVV Cadeaubon
Nee
Acceptant Nationale Dinercheque
Nee
Type winkel
eten en drinken
Zien, Doen & Beleven
Rondleidingen
Ja
Productverkoop/museumshop
Ja
Fotograferen toegestaan
Fotograferen met flits toegestaan

Locatie op kaart

  • print