Pop-up Bookshop/Het Meevat< Terug

Contactgegevens

Pop-up Bookshop/Het Meevat
Kuipershaven 41
3311 AL DORDRECHT
Tel 078 616 5324

Groep

Bezienswaardigheden, Winkels

Type

Boeken, Cadeau, Monument

Omschrijving

Pak- en koopmanshuis met op de benedenverdieping een antiquariaat voor beweegbare & drie-dimensionale boeken.

Historie van het gebouw
De uit Luik afkomstige ijzerhandelaar Huybert Borret liet rond 1700 zijn oog vallen op deze gunstige hoekplaats aan de Kuipershaven, de kade waar ook andere kooplui hun producten verhandelden. Hij gaf opdracht er dit reusachtige huis in Lodewijk XIV-stijl te bouwen. De koopman gebruikte het voor de opslag van onder meer ijzer, spijkers en wijn en noemde het pand Het Spijckervat. Bovenin de gevel prijkt zijn niet geringe wapenschild, bestaande uit drie rozen en een passer. Een latere eigenaar gaf de koopmanswoning eind achttiende eeuw een andere naam: Het Meevat. De naam verwijst naar een ambachtelijk gemaakte verf waarmee stoffen werden gekleurd.
Het rode tonnetje in het smeedwerk boven de deur symboliseert de handelswaar die hier werd opgeslagen: meekrap. Uit de gedroogde en fijngestampte wortels van deze plant werd rode kleurstof gewonnen voor de verfindustrie. Het Meevat speelde in de Dordtse meekraphandel lang een belangrijke rol. Het gewas werd tot in de jaren dertig van de vorige eeuw verbouwd op de Zuid-Hollandse eilanden en in Zeeland.
Het pand kent een spannende gebruiksgeschiedenis. Begin twintigste eeuw was er de Eerste Hollandse Parapluiefabriek van Martinot gevestigd, genoemd naar de Fransman Jean Pierre Martinot, die op de Voorstraat eerder een parapluwinkel was begonnen. Rond 1900 werden er dertigduizend paraplus per jaar gemaakt. In 1925 verliet de laatste paraplu de zieltogende fabriek.

Het pand is sinds 1955 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Bij de restauratie in 1969 is de onderpui in oude staat hersteld. Door het voortdurend ophogen van de straat (om wateroverlast tegen te gaan) was deze grotendeels onzichtbaar geworden. Op de benedenverdieping is nu een winkel met pop-upboeken gevestigd, op de bovenverdiepingen zijn woningen. In het huis is op de eerste verdieping een wand met bedstee uit de bouwtijd bewaard gebleven. Het stucwerk en de schouwen dateren uit de negentiende eeuw.

Openingsdata en tijden

donderdag
12:00 - 17:30
vrijdag
12:00 - 17:30
zaterdag
12:00 - 17:30

1e zondag vd maand 12.00-17.00 uur geopend. Deelnemer Kunstrondje Dordt.

Overige informatie

Accommodatie
Soort gebouw
Pakhuis
Bouwstijl accommodatie
expressionisme/Amsterdamse School
Bouwjaar
1700
Winkel
Type winkel
muziek/boeken
Zien, Doen & Beleven
Type monument
woningen

Locatie op kaart

  • print